Sita stosuje się w urządzeniach różnego rodzaju do obróbki takich warzyw i owoców, jak rzodkiew, sałata, słonecznik, rzepak, marchew, mak, kukurydza, koper, groch, gorczyca, kapusta, fasola, czy bób. Ich wszechstronność stanowi o sile tego rodzaju elementów maszyn, które są obecnie niezbędną częścią produkcji żywności. Szeroki wariant możliwości związanych z zastosowaniem sit w technologii przemysłu żywnościowego sprawia, ze są one niezwykle atrakcyjnym towarem.
Dlatego też wśród wielu potencjalnych źródeł dostępu do tego produktu warto dokładnie zapoznać się ze specyfikacjami materiałów, z jakich są one wykonywane oraz technologią produkcji. Sitono gwarantuje wysoką jakość wykonania, przystępną cenę oraz możliwość wykonania sit o niemal każdym możliwym przeznaczeniu.
GATUNEK NASION | WIALNIE | |
GÓRNE | DOLNE | |
ŻYTO. OWIES | 3,0; 3,25; 3,5 pdł. | 1,8; 2; 2,25 pdł. |
PSZENICA, | 3,75; 4,0 pdł. | 2,25; 2,5;2,75 pdł. |
JĘCZMIEŃ | 3,75; 4,0 pdł. | 2,25; 2,5;2,75 pdł |
BOBIK | 9,12 Ø | 5;5,5;6;6,5;7 pdł. |
BÓB | pdł.10 /14;18 Ø | 8;5,5;6;6,5;7 pdł |
BURAK CUKROWY | 9; 10 Ø | 2;2,25;2,5 pdł |
BURAK PASTEWNY | 8;9 Ø | 2;2,25;2,5 pdł |
CEBULA | pdł.2,5 / 3;4,5 Ø | 1,8; 2; 2,2Ø |
FASOLA | Ø 8;14 / 7;8;8,5;9;10 pdł. | 3,5; do 8 pdł. |
GORCZYCA | 2,8; 3; 3,2 ; 3,8 Ø | 1; 1,2; 1,3; 1,4 pdł. |
GROCH Żółty | 7; 8 Ø | 3; 3,5; 4 pdł. |
GROCH Zielony | 7; 8 Ø | 3,75; 4; 4,5 pdł. |
GROCH viktoria | Ø 9 / 10 pdł | 4,5 pdł- połówki gr |
GRYKA | 5; 6 Ø | 2,25; 2,5; 2,75 pdł. |
KAPUSTA abisyńska | 4,5;5 Ø | 1,8; 2 pdł. |
KAPUSTA | 1,7; 1,8 Ø | 0,8; 0,9 pdł. |
KALAREPA | 2,5; 2,8 Ø | 1,0; 1,2 pdł. |
KMINEK | pdł.1,5-1,75 / 2; 2,5Ø | 0,8; 0,9; 1pdł. |
KOLENDRA | 4,5; 4,6; 5,0 Ø | 1,8; 2,0; 2,25 pdł. |
KONICZYNA BIAŁA | 1,3; 1,5; 1,6 Ø | 0,5; 0,6 pdł |
KONICZYNA CZERW. | 2; 2,2 Ø | 0,7; 0,8; 0,9 pdł. |
KONOPIE, KANAR | 4,5; 5 Ø | 1,25; 1,3 pdł. |
KOPER | 1,4; 1,5; 1,6 pdł. | 2 Ø |
KOSTRZEWA | pdł.1,4; 1,5 / 2,2;2,5Ø | 0,5- 0,75 pdł. |
KUKURYDZA | 9,12 Ø | 5;5,5;6;6,5;7 podł. |
KUPKÓWKA | pdł.1,4; 1,5; 1,6/2,0; 2,5Ø | 0,5; 0,6 pdł. |
LEN, SERADELA | 1,75; 1,8 pdł. | 1,8; 2; 2,2 Ø |
LUCERNA | 2; 2,2 Ø | 0,7; 0,8; 0,9 pdł. |
ŁUBIN żółty | pdł. 5,2 / 7; 8 Ø | 2,5; 2,75; 3 pdł. |
ŁUBIN niebieski | 9; 10 Ø | 3,5; 3,75; 4,5 pdł. |
MAK | 1,3; 1,5; 1,6 Ø | 0,5; 0,6 pdł |
MARCHEW | 1,2; 1,3; 1,4; 1,5 pdł | 0,5; 0,6 pdł |
PELUSZKA | 7; 8 Ø | 3; 3,5; 4 pdł. |
PIETRUSZKA | 1,5; 2 Ø | 0,8; 1 pdł. |
PROSO | 2,8; 3; 3,2; 3,8 Ø | 1; 1,2; 1,3; 1,4 pdł. |
RZEPAK | 2,8; 3; 3,2 ; 3,8Ø | 1; 1,2; 1,3; 1,4 pdł. |
RZEPIK | 2,25; 2,5 Ø | 0,9; 1 pdł. |
RZODKIEWKA | 3,5; 4; 4,5 Ø | 1,25; 1,3; 1,4; 1,5pdł. |
SAŁATA | 1 pdł. | 1; 1,1 Ø |
SŁONECZNIK | 10; 11; 12 Ø | 2,5; 2,75; 3 pdł |
SOJA | 10,0; 11,0; 12,0 Ø | 3,0; 4,0; 5,0 pdł |
SZPINAK | 4,5; 5,0 Ø | 1,6; 1,8 pdł. |
SZCZAWNIK | 1; 1,2 Ø | 1; 1,2 Ø |
WYKA ozima | 4,5; 5 ;6 Ø | 1,8; 2; 2,25 pdł. |
WYKA jara | 5; 6 Ø | 2,25; 2,5; 2,75 pdł. |